Ovo je delikatesni, osvežavajući i zdrav recept od presnih sastojaka. „Sir“ se pravi od jezgrastih plodova.
Potrebno je:
- 100g badema,
- 200g oraha,
- 1/2 šolje urmi,
- himalajska so i cimet.
Za fil:
- 200g jagoda,
- 3 šolje u vodi natopljenog indijskog oraha,
- 1 šolja urmi, himalajska so,
- 1/2 šolje kokosovog ulja,
- 1 šolja stevije ili meda.
Priprema:
Bademe, orahe i urme natapajte u vodi najmanje 1 sat. Zatim ih procedite i sameljite u blenderu, tako da dobijete lepljivu pastu. Dodajte prstohvat himalajske soli i cimet po ukusu. Rasporedite masu po dnu pleha. Napravite „sir“: natapajte 3 šolje indijskog oraha i 1 šolju urmi najmanje 1 sat. Zatim ih sameljite u blenderu sa polovinom pripremljenih jagoda (najmanje 100g), 2 šolje vode, 1 kašičicom soli, 1/2 šolje kokosovog ulja. Mutite i dodajte malo vode ako je potrebno. Masa treba da bude retka, ali ne sasvim tečna. U zavisnosti od ukusa, odnosno ako želite da fil bude slađi, dodajte med ili steviju (1/2 šolje). „Sir“ prelijte preko kore. Zatim napravite gornji sloj: u blenderu umutite 100g jagoda, 1/2 šolje meda ili stevije i 1/2 šolje vode. Prelijte ovu masu preko „sira“, pa ostavite kolač da se stegne u zamrzivaču najmanje 3 sata.
Categories: