Za 4 osobe, potrebno je:
- 4 paškanata,
- 30 čenova belog luka, ispečenih i samlevenih,
- 4-5 semenki piskavice (grčko seme), ispečenih i samlevenih,
- 1 kašika semena morača, pečenog i samlevenog,
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- morska so,
- biber,
- komad kombu alge,
- 1/2 štapića cimeta,
- 1 litar vode,
- 1 veća vezica peršuna,
- 3-4 kašike miso paste,
- 2-3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja,
- sok od limuna.
Priprema:
Stavite očišćeni pašakanat u vatrostalnu posudu sa 1dl vode da se peče 45 minuta na 400 stepeni. Pomešajte beli luk, maslinovo ulje, začine i propržite na srednjoj vatri 15-20 minuta, sa prstohvatom soli i malo bibera, dok ne omekšaju i ne puste mirise. Dodajte kombu algu, cimet i vodu i krčkajte 20 minuta. U međuvremenu, operite peršun i iseckajte ga. Dodajte peršun u čorbu nakon 15 minuta kuvanja. Sklonite čorbu sa vatre, izvadite kombu algu i cimet i ispasirajte ostale sastojke u blenderu, zajedno sa miso pastom i ekstra devičanskim maslinovim uljem. U svaku činiju za serviranje stavite po jedan pečeni paškanat, prelijte ga kutlačom čorbe, poprskajte sokom od limuna i poslužite.
Categories: