Za 4 osobe, potrebno je:



  • 1 šolja suvih šitake pečurki, 
  • 1 šolja vrele vode, 
  • 4 kašičice maslinovog ulja, 
  • 3 šargarepe iseckane na kockice, 
  • 8 čenova belog luka, sitno iseckanih, 
  • 3/4 šolje sočiva
  • 1 šolja paradajza, iseckanog na kockice (ili gustog soka od paradajza), 
  • 3/4 kašičice soli, 
  • 3/4 kašičice kumina (indijski kim), 
  • 3/4 kašičice đumbira, 
  • 1/2 kašičice isitnjene žalfije, 
  • 1 veći crni luk sitno iseckan, 
  • 2 kašičice šećera, 
  • 1 šolja zamrznutog graška.


Priprema:

Prelijte šitake pečurke vrelom vodom i ostavite da odstoje 20 minuta. Izvadite pečurke iz vode, a vodu sačuvajte. Iseckajte pečurke, odbacite drškice. Procedite vodu u kojoj su se pečurke natapale. U većoj posudi zagrejte 3 kašičice maslinovog ulja na srednjoj vatri, pa propržite šargarepu i beli luk, oko 5 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Dodajte sočivo, paradajz, so, kumin, đumbir, žalfiju, pečurke i tečnost u kojoj su se pečurke natapale. Dodajte još 3 šolje vode i ostavite da provri, pa smanjite vatru i krčkajte u poklopljenoj šerpi 35 minuta (dok se sočivo ne skuva). U međuvremenu, zagrejte preostalu kašičicu ulja na srednjoj vatri i propržite crni luk sa šećerom, često mešajući, oko 5 minuta, tako da luk dobije svetlobraon boju. Dodajte grašak i sve propržite još 2 minuta. Servirajte ragu od sočiva i paradajza posut prženim lukom i graškom.

Categories:

Leave a Reply