Za 4 osobe, potrebno je:
- 1 šolja suvih šitake pečurki,
- 1 šolja vrele vode,
- 4 kašičice maslinovog ulja,
- 3 šargarepe iseckane na kockice,
- 8 čenova belog luka, sitno iseckanih,
- 3/4 šolje sočiva
- 1 šolja paradajza, iseckanog na kockice (ili gustog soka od paradajza),
- 3/4 kašičice soli,
- 3/4 kašičice kumina (indijski kim),
- 3/4 kašičice đumbira,
- 1/2 kašičice isitnjene žalfije,
- 1 veći crni luk sitno iseckan,
- 2 kašičice šećera,
- 1 šolja zamrznutog graška.
Priprema:
Prelijte šitake pečurke vrelom vodom i ostavite da odstoje 20 minuta. Izvadite pečurke iz vode, a vodu sačuvajte. Iseckajte pečurke, odbacite drškice. Procedite vodu u kojoj su se pečurke natapale. U većoj posudi zagrejte 3 kašičice maslinovog ulja na srednjoj vatri, pa propržite šargarepu i beli luk, oko 5 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Dodajte sočivo, paradajz, so, kumin, đumbir, žalfiju, pečurke i tečnost u kojoj su se pečurke natapale. Dodajte još 3 šolje vode i ostavite da provri, pa smanjite vatru i krčkajte u poklopljenoj šerpi 35 minuta (dok se sočivo ne skuva). U međuvremenu, zagrejte preostalu kašičicu ulja na srednjoj vatri i propržite crni luk sa šećerom, često mešajući, oko 5 minuta, tako da luk dobije svetlobraon boju. Dodajte grašak i sve propržite još 2 minuta. Servirajte ragu od sočiva i paradajza posut prženim lukom i graškom.
Categories: